Garnalenvisserij
De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.
Er wordt het hele jaar door op garnalen gevist, maar de visserman vangt de garnalen voornamelijk in het voorjaar en het najaar.
Visserijtechniek
De garnaal wordt gevangen met het principe van de boomkorvisserij, maar dan met een aanzienlijk minder zwaar vistuig zodat er weinig tot geen sprake is van bodemberoering. De garnaal wordt opgeschrikt door middel van een rollenpees: een touw met ronde blokken.
De gevangen garnalen komen aan boord in zeefbakken terecht. Bijvangst wordt hier van de garnalen gescheiden. Deze bijvangst, zoals kwallen en zeesterren, wordt zo snel mogelijk weer overboord gezet. De zeefmethode is zeer effectief: tussen de 90 en 95 procent van de bijvangst gaat levend overboord en ook schelpen en steentjes worden eruit gehaald. Vervolgens worden de garnalen aan boord 5 minuten gekookt wat een desinfecterende en conserverende werking heeft. De garnaal verandert tijdens het koken van kleur, van doorschijnend grijs naar roze. Na het koken worden de garnalen in plastic zakken gedaan en in het koelruim (bij ongeveer 2°C) opgeslagen. De gekoelde vangst komt kort daarna op de visafslag terecht. De garnalenvisserij is voornamelijk dagvisserij.
De gekochte garnalen worden door de handelaar per vrachtwagen naar Marokko vervoerd, waar ze handmatig gepeld worden volgens dezelfde hygiënische eisen als in Nederland. Garnalen kunnen ook worden gepeld met een garnalenpelmachine. De garnalenpelmachine is ontworpen door de firma Kan uit Lauwersoog en pelt dagverse garnalen voor een aantal garnalenbedrijven.
Andere nieuwsitems
Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.