Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Ruim assortiment
Elke dag 133 soorten verse vis.
menu
Winkel open tot 18:00
 

Oester informatie

Oesters vallen onder de categorie schelpdieren.

Oesters vallen onder de categorie schelpdieren

De oester is weliswaar een weekdier. We onderscheiden 2 soorten oesters:

  • Gewone of platte oester: ostrea edulis
  • Portugese oester: crassostrea angulata

De geschiedenis van de oester

Al vanaf het begin van de jaartelling werden er oesters gegeten. De Romeinen en de Chinezen hadden toen al de culinaire waarde van de oester ontdekt. Er gaan ook al lang de verhalen over de opwekkende eigenschappen van de oester. Iedereen kent de verhalen over Casanova.

Oesters zijn rijk aan voedingstoffen zij bestaan uit:

  • 83 % water
  • 9 % eiwit
  • 4.8 % koolhydraten
  • 1.2 % vet
  • vitaminen A.B1,B2,nicotinamide,biotine,en B12
  • mineralen: calcium,magnesium, zink,ijzer, jodium en fosfor

In het begin van de jaren ’70 kregen we te maken met het Bonamia virus. Deze ziekte werd overgebracht vanuit Japan en vernietigde bijna het volledige oesterbestand in Europa

Oesters komen in alle wereldzeeën voor, weliswaar verschillend van vorm, kleur en formaat. Ze klitten zich met de platte kant op een vlakke harde bodem en voeden zich met plankton, dat ze met behulp van hun baarden uit water filtreren.

De oesters zijna bijna allemaal hermafrodieten, dwz dat ze mannelijke en vrouwelijk eigenschappen bevatten. Wanneer een oester zich in de vrouwelijke of mannelijke fase bevindt hangt af van de voedingsomstandigheden en watertemperatuur.

Oester teelt

De oesterteelt is een tijdrovende en zeer arbeidsintensieve bezigheid. Het duurt 3-5 jaar en komen ongeveer 35 verschillende handelingen aan te pas voor een oester op de markt komt. In het begin worden de larven gevangen (juni tot augustus). Ze worden daarna uitgezet op z.g. collectoren. Dit zijn bv met kalk bedekte leisteenplaten of aan metaaldraad geregen mosselschelpen. Hier hechten de larven zich aan vast. Na ongeveer acht maanden worden ze van de collectoren geplukt en verplaatst naar de oesterputten. Dit zijn afgebakende percelen in zee waar ze beschermt worden tegen natuurlijke vijanden. Ze liggen dan in grofmazige zakken op de zeebodem. Hier verblijven ze 2-3 jaar tot ze de vereiste maat bereikt hebben.

Bij de Franse Marennes volgt dan nog het stadium van het mesten en verfijnen. Dit gebeurt in ondiepe bassins of voormalige zoutpannen. Het water in deze bassins is niet zo zout en het is zeer rijk aan plankton. Hier krijgen de oesters hun specifieke smaak. Sommige oesters hebben een groene kleur. Dit wordt veroorzaakt door een koperhoudende kiezelalg. In deze bassins worden de oesters ook getraind. De bassins worden regelmatig geleegd zodat de oester leert hoe hij bij droogte moet overleven. In Europa is het oesterseizoen in de maanden met de R.

Maataanduidingen

In Nederland kennen we:

  • 3/0= 60 gr
  • 4/0= 75 gr
  • 5/0= 90 gr
  • 6/0=105 gr
  • 6/0E =120 gr

in Frankrijk en Engeland kennen we voor de platte oesters:

  • nr. 4 = 40 gr
  • nr. 3 = 50 gr
  • nr. 2 = 60 gr
  • nr. 1 = 75 gr
  • nr. 0 = 90 gr
  • nr.00 =100 gr
  • nr.000 =110 gr
  • nr.0000 =120 gr
  • nr.00000 =150 gr

De creuses worden aangeduid met:

  • TG - Tres grand 100 gr
  • G - Grand 75-90 gr
  • M - Medium 50-75 gr
  • P - Petit >50 gr

Welke informatie halen we van het etiket:

  • Naam van de handelaar
  • Exportnummer
  • Inpakdatum
  • Inhoud, deze wordt aangegeven stuks of kg’s
  • Soort, bv fines claires, special’s, verts
  • Maat, bv M-3, G-2

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

08 Dec, 2023

De kunst van het zelf roken van vis is niet alleen een oude conserveringsmethode, maar ook een mooie techniek die je redelijk eenvoudig thuis kunt gebruiken. Gewapend met een simpele rookoven en basis ingrediënten, kun je genieten van de heerlijke smaak van zelf gerookte vis. Deze handleiding leidt je door het proces van het roken van vis.

17 Nov, 2023

Jimmy Melissen (37), de gepassioneerde verse visinkoper bij Schmidt Zeevis, heeft een unieke kijk op zijn rol. Aangetrokken door zijn passie voor de visindustrie, werkte Jimmy voorheen als accountmanager.

09 Nov, 2023

Vandaag laten we u kennis maken met de heilbot. Zowel de wilde als de gekweekte variant is een hoogwaardige vis met een delicate smaak waarbij de meeste bereidingswijzen goed passen.

09 Nov, 2023

Voor de visliefhebber in Zoetermeer, bij Schmidt Zeevis, is het nu mogelijk om online jouw favoriete visproducten te bestellen en thuis te laten bezorgen.

26 Oct, 2023

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam nodigt u van harte uit voor een betoverende avond vol inspiratie op vrijdag 24 november van 19.00 tot 21.00 uur. Dit evenement biedt u de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor de komende feestdagen en uw kerstmenu naar een hoger niveau te tillen.

23 Oct, 2023

Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt.
In deze blog onthullen we de geheimen van Coquilles Saint-Jacques, en met welke Coquilles wij bij Schmidt Zeevis werken.