Doorzoek de Schmidt Zeevis website
Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca

Onze inkopers op de afslagen


Op zee
De vissermannen zijn een week op zee en dat wil zeggen dat de meeste kotters van zondagnacht op maandagmorgen tot donderdagnacht op vrijdagochtend van huis zijn. De garnalenkotters zijn vaak een dag of een nacht op zee en lossen dagelijks hun vangst op de visafslag.

De kwaliteit van vis begint bij de vangst en de behandeling aan boord op de kotter en daarom behandelen de vissers hun vis goed. Wanneer de netten uit het water worden gehaald wordt de vis gesorteerd, gestript (ingewanden eruit halen) en gespoeld. Na het spoelen wordt de vis vervoerd naar benedendeks waar de vis opgeslagen wordt in kisten die gevuld zijn met ijs om de temperatuur laag te houden.

Op de visafslag
Vrijdagochtend is op de visafslagen de meeste bedrijvigheid. De vis wordt op de visafslag gebracht en deze wordt gesorteerd door sorteerders, ook wel peken genoemd, op soort en op grootte. Elke vissoort is door de Europese Unie onderverdeeld in verschillende maten. Ook heeft elke vissoort zijn eigen voorgeschreven minimummaat. Wanneer de vis onder de voorgeschreven maat is mag deze niet aangevoerd worden en op de veiling verkocht worden. De meeste vis wordt handmatig gesorteerd maar vanwege de grote hoeveelheden schol wordt deze machinaal gesorteerd. De vis wordt gesorteerd in kisten en in de schouwruimte neergezet per schip.

Elke kist is gewogen en heeft een maximaal gewicht van circa 40 kilo vis. Bovenop iedere kist vis ligt een bon ook wel visbriefje genoemd met daarop vermeldt de soort vis, de lengtemaat, gewicht, van welk schip het afkomstig is en de vismethode.

De visafslagen aangesloten bij het PEFA veilsysteem voldoen aan de eisen met betrekking tot de temperatuurbeheersing, hygiŽne en efficiŽnte visbehandeling. De ruimten in de afslagen zijn geÔsoleerd zodat een lage temperatuur de kwaliteit van de vis kan waarborgen.

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam - Onze inkopers op de afslagen

Onze inkopers
De inkopers van en/of voor Schmidt Zeevis bekijken de vis in de schouwruimte en kiezen de mooiste en meest verse vis uit. De inkopers hebben jarenlange ervaring en weten dus precies welke vis van welk schip ze moeten hebben. Met het oog op de duurzame visserij koopt Schmidt graag vis van flyshooters welke hele mooie verse en onbeschadigde vis aanleveren op de afslagen.

Onze inkopers kopen vis in op de belangrijkste Nederlandse en Europese afslagen om de beste vis te kunnen bemachtigen. We kopen dagelijks vis via internet of commissionairs, mits er aanvoer is op de volgende afslagen;

 • Stellendam
 • Scheveningen
 • Colijnsplaat
 • Den Helder
 • IJmuiden

Schmidt Zeevis krijgt ook dagelijks vis van de visafslagen in;

 • Urk
 • Harlingen
 • Vlissingen
Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam - Onze inkopers op de afslagen

Daarnaast krijgen we meerdere keren per week verse vis uit;

 • Noorwegen
 • Denemarken
 • IJsland
 • Schotland
 • BelgiŽ
 • Frankrijk
 • Spanje
 • ItaliŽ

De veiling
De aanvang van de visveiling start vrijwel altijd rond zeven uur ís ochtends op de visafslagen in Nederland.

De visafslag beschikt over een mijnzaal ofwel de zaal waar de veiling plaats vindt en waar een veilingklok staat opgesteld. In de mijnzaal kunnen handelaren plaats nemen en op de veilklok zien welke vis van welk schip in de verkoop wordt aangeboden. Op de veilklok is ook informatie af te lezen over de reisduur, vangstmethode, kwaliteitsaanduiding en de grootte.

De veilingmeester of ook wel mijnmeester genoemd bedient de veilklok. Zodra de mijnmeester de klok laat draaien kunnen de handelaren die zitting hebben in de mijnzaal op de gewenste prijs drukken. De klok begint met draaien vanaf een bepaalde startprijs, die per vissoort verschilt en ook kan verschillen van dag tot dag.

Met de huidige technologie is het voor handelaren ook mogelijk om op afstand vis te kopen vanachter de computer. Het digitale PEFA Ėveilsysteem waar Schmidt Zeevis bij aangesloten is biedt deze mogelijkheid. De inkopers van Schmidt Zeevis kunnen dan ook op buitenlandse visafslagen kopen die bij het veilsysteem zijn aangesloten.

Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam - Onze inkopers op de afslagen
Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam - Onze inkopers op de afslagen Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam - Onze inkopers op de afslagen Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam - Onze inkopers op de afslagen
Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam - Onze inkopers op de afslagen - www.pefa.com Koninklijke Schmidt Zeevis Rotterdam - Onze inkopers op de afslagen

Terug naar hoofdindex
Terug naar horeca

Copyright ©, Schmidt Zeevis Rotterdam B.V.