Ruim assortiment en aanbiedingen
Gratis bezorging vanaf € 99,50
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
 • Webwinkel
 • Ons verhaal
 • De winkel
 • Winkel open tot 18:00
  28 Feb, 2023

  Garnalenvisserij

  De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

  De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee

  Er wordt het hele jaar door op garnalen gevist, maar de visserman vangt de garnalen voornamelijk in het voorjaar en het najaar.

  Visserijtechniek

  De garnaal wordt gevangen met het principe van de boomkorvisserij, maar dan met een aanzienlijk minder zwaar vistuig zodat er weinig tot geen sprake is van bodemberoering. De garnaal wordt opgeschrikt door middel van een rollenpees: een touw met ronde blokken.
  De gevangen garnalen komen aan boord in zeefbakken terecht. Bijvangst wordt hier van de garnalen gescheiden. Deze bijvangst, zoals kwallen en zeesterren, wordt zo snel mogelijk weer overboord gezet.

  De zeefmethode is zeer effectief: tussen de 90 en 95 procent van de bijvangst gaat levend overboord en ook schelpen en steentjes worden eruit gehaald. Vervolgens worden de garnalen aan boord 5 minuten gekookt wat een desinfecterende en conserverende werking heeft. De garnaal verandert tijdens het koken van kleur, van doorschijnend grijs naar roze. Na het koken worden de garnalen in plastic zakken gedaan en in het koelruim (bij ongeveer 2°C) opgeslagen. De gekoelde vangst komt kort daarna op de visafslag terecht. De garnalenvisserij is voornamelijk dagvisserij.

  De gekochte garnalen worden door de handelaar per vrachtwagen naar Marokko vervoerd, waar ze handmatig gepeld worden volgens dezelfde hygiënische eisen als in Nederland. Garnalen kunnen ook worden gepeld met een garnalenpelmachine. De garnalenpelmachine is ontworpen door de firma Kan uit Lauwersoog en pelt dagverse garnalen voor een aantal garnalenbedrijven.

  Andere nieuwsitems

  Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

  28 Feb, 2023

  De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

  22 Feb, 2023

  Cook Like a Chef
  Onder andere Jonnie Boer***, Jacob Jan Boerma***, Soenil Bahadoer en Erik van Loo in jouw keuken!

  03 Feb, 2023

  Schmidt’s Keuze is een verantwoorde visie en maakt deel uit van ons MVO-beleid.

  03 Feb, 2023

  Purse seining visserij

  03 Feb, 2023

  Staandwant visserij

  03 Feb, 2023

  Spanvisserij