Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Winkel open tot 18:00
28 Feb, 2023

Garnalenvisserij

De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

Er wordt het hele jaar door op garnalen gevist, maar de visserman vangt de garnalen voornamelijk in het voorjaar en het najaar.

Visserijtechniek
De garnaal wordt gevangen met het principe van de boomkorvisserij, maar dan met een aanzienlijk minder zwaar vistuig zodat er weinig tot geen sprake is van bodemberoering. De garnaal wordt opgeschrikt door middel van een rollenpees: een touw met ronde blokken.

De gevangen garnalen komen aan boord in zeefbakken terecht. Bijvangst wordt hier van de garnalen gescheiden. Deze bijvangst, zoals kwallen en zeesterren, wordt zo snel mogelijk weer overboord gezet. De zeefmethode is zeer effectief: tussen de 90 en 95 procent van de bijvangst gaat levend overboord en ook schelpen en steentjes worden eruit gehaald. Vervolgens worden de garnalen aan boord 5 minuten gekookt wat een desinfecterende en conserverende werking heeft. De garnaal verandert tijdens het koken van kleur, van doorschijnend grijs naar roze. Na het koken worden de garnalen in plastic zakken gedaan en in het koelruim (bij ongeveer 2°C) opgeslagen. De gekoelde vangst komt kort daarna op de visafslag terecht. De garnalenvisserij is voornamelijk dagvisserij.

De gekochte garnalen worden door de handelaar per vrachtwagen naar Marokko vervoerd, waar ze handmatig gepeld worden volgens dezelfde hygiënische eisen als in Nederland. Garnalen kunnen ook worden gepeld met een garnalenpelmachine. De garnalenpelmachine is ontworpen door de firma Kan uit Lauwersoog en pelt dagverse garnalen voor een aantal garnalenbedrijven.

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

08 Sep, 2023

Het is eindelijk weer de tijd van het jaar waarin we kunnen genieten van de smaakvolle lekkernijen die de zee ons biedt, en een van onze favorieten zijn de Bouchot mosselen.

02 Mar, 2023

Niet zomaar een kreeft, maar Oosterschelde kreeft

02 Mar, 2023

Business Class Op zeer regelmatige basis vertelt Marcel van Breda – directeur van Schmidt Zeevis Rotterdam - in het programma Business Class over vis en visgerelateerde onderwerpen.

01 Mar, 2023

Alleen het beste is goed genoeg!

28 Feb, 2023

De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

22 Feb, 2023

Cook Like a Chef
Onder andere Jonnie Boer***, Jacob Jan Boerma***, Soenil Bahadoer en Erik van Loo in jouw keuken!