Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Winkel open tot 18:00
08 Nov, 2022

Onze inkopers op de afslagen

De inkopers van en/of voor Schmidt Zeevis bekijken de vis in de schouwruimte en kiezen de mooiste en meest verse vis uit.

Op zee

De meeste Nederlandse kotters zijn van zondagnacht op maandagmorgen tot donderdagnacht op vrijdagochtend op zee. De garnalenkotters zijn vaak een dag of een nacht op zee en lossen dagelijks hun vangst op de visafslag.

De kwaliteit van vis begint bij de vangst en de behandeling aan boord. Daarom behandelen de vissers hun vis goed. Wanneer de netten uit het water worden gehaald wordt de vis gesorteerd, gestript (ingewanden eruit gehaald) en gespoeld. Na het spoelen wordt de vis benedendeks opgeslagen in kisten gevuld met ijs om de temperatuur laag te houden.

Op de visafslag
Vrijdagochtend is op de visafslagen de meeste bedrijvigheid. De vis wordt door de vissers naar de visafslag gebracht en gesorteerd door sorteerders, ook wel peken genoemd, op soort en op grootte. Elke vissoort is door de Europese Unie onderverdeeld in verschillende maten. Ook heeft elke vissoort zijn eigen voorgeschreven minimummaat. Wanneer de vis onder de voorgeschreven maat is, mag deze niet aangevoerd worden en op de veiling verkocht worden. De meeste vis wordt handmatig gesorteerd. Alleen schol wordt vanwege de grote hoeveelheden aanvoer machinaal gesorteerd.

De vis wordt gesorteerd in kisten en in de schouwruimte neergezet per schip. Elke kist is gewogen en heeft een maximaal gewicht van circa 40 kilo vis. Bovenop iedere kist vis ligt een bon, ook wel visbriefje genoemd, met daarop vermeldt de soort vis, de lengtemaat, gewicht, van welk schip de vis afkomstig is en de vismethode.

De visafslagen aangesloten bij het PEFA veilingsysteem voldoen aan de eisen met betrekking tot de temperatuurbeheersing, hygiëne en efficiënte visbehandeling. De ruimten in de afslagen zijn geïsoleerd, zodat een lage temperatuur de kwaliteit van de vis kan waarborgen.

Onze inkopers
De inkopers van en/of voor Schmidt Zeevis bekijken de vis in de schouwruimte en kiezen de mooiste en meest verse vis uit. De inkopers hebben jarenlange ervaring en weten dus precies welke vis van welk schip ze moeten hebben. Met het oog op de duurzame visserij koopt Schmidt graag vis van flyshoot schepen, die mooie, verse en onbeschadigde vis aanleveren op de afslagen.
Onze inkopers kopen vis in op de belangrijkste Nederlandse en Europese afslagen om de beste vis te kunnen bemachtigen. We kopen dagelijks vis via internet of commissionairs, mits er aanvoer is, op de volgende afslagen:

 • Stellendam
 • Scheveningen
 • Colijnsplaat
 • Den Helder
 • IJmuiden

Schmidt Zeevis krijgt ook dagelijks vis van de visafslagen in:

 • Urk
 • Harlingen
 • Vlissingen

Daarnaast krijgen we meerdere keren per week verse vis uit:

 • Noorwegen
 • Denemarken
 • IJsland
 • Schotland
 • België
 • Frankrijk
 • Spanje
 • Italië

De veiling
Het veilen van de vis start op de visafslagen in Nederland vrijwel altijd rond zeven uur ’s ochtends. De visafslag beschikt over een mijnzaal: de zaal waar de veiling plaats vindt en waar een veilingklok staat opgesteld. In de mijnzaal kunnen handelaren plaats nemen en op de veilingklok zien welke vis van welk schip in de verkoop wordt aangeboden. Op de veilklok is ook informatie af te lezen over de reisduur, vangstmethode, kwaliteitsaanduiding en de grootte.

De veilingmeester of ook wel mijnmeester genoemd bedient de veilklok. Zodra de mijnmeester de klok laat draaien kunnen de handelaren die zitting hebben in de mijnzaal op de knop drukken als de door hen gewenste prijs is bereikt. De klok begint met draaien vanaf een bepaalde startprijs, die per vissoort verschilt en ook kan verschillen van dag tot dag.

Met de huidige technologie is het voor handelaren ook mogelijk om op afstand vis te kopen vanachter de computer. Het digitale PEFA –veilsysteem waarbij Schmidt Zeevis aangesloten is biedt deze mogelijkheid. De inkopers van Schmidt Zeevis kunnen dan ook op buitenlandse visafslagen kopen die bij het veilsysteem zijn aangesloten.

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

08 Sep, 2023

Het is eindelijk weer de tijd van het jaar waarin we kunnen genieten van de smaakvolle lekkernijen die de zee ons biedt, en een van onze favorieten zijn de Bouchot mosselen.

02 Mar, 2023

Niet zomaar een kreeft, maar Oosterschelde kreeft

02 Mar, 2023

Business Class Op zeer regelmatige basis vertelt Marcel van Breda – directeur van Schmidt Zeevis Rotterdam - in het programma Business Class over vis en visgerelateerde onderwerpen.

01 Mar, 2023

Alleen het beste is goed genoeg!

28 Feb, 2023

De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

22 Feb, 2023

Cook Like a Chef
Onder andere Jonnie Boer***, Jacob Jan Boerma***, Soenil Bahadoer en Erik van Loo in jouw keuken!