Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Winkel open tot 18:00
08 Apr, 2022

Garnalen informatie

Informatie over garnalen

De totale markt voor garnalen blijft nog altijd groeiende.

Schmidt Zeevis Rotterdam geeft u graag wat extra ondersteuning om beter in te springen op deze groeiende markt. Het assortiment van Schmidt Zeevis omvat een totaalpakket aan garnalen dat volledig voorziet in de behoeften van de hedendaagse chefkok en geschikt is voor iedere keuken.

I.Q.F. of Blokgevroren

I.Q.F. is de Engelse afkorting voor Individual Quality Frozen, d.w.z. alle garnalen zitten losgevroren, doorgaans in kilozakken.

Blokgevroren spreekt voor zich. Doorgaans in blokken gevroren garnalen met een totaalgewicht van 4 lbs (= 4 x 454 gr. = 1,816 kilogram) of kleinere blokken van
1,5 kilo.

Het voordeel van I.Q.F. garnalen t.o.v. blokgevroren garnalen is dat U naar behoefte een hoeveelheid kunt laten ontdooien.

Glacering

Schmidt Zeevis Rotterdam hanteert voor al zijn diepgevroren garnalen een maximaal glaceringspercentage van 20%. Hoe hoger het glaceringspercentage, hoe lager de prijs. Echter na het ontdooien geldt: Minder garnalen, meer water in de verpakking. Er zijn tal van produkten in de handel die op 25%, 30% of zelfs 40% glacering worden aangeboden. Dus als U 1000 gram garnalen laat ontdooien met een glaceringspercentage van 20%, houdt U na het ontdooien ca. 800 gram ontdooide garnalen over.

Vaak staat op de verpakking al vermeld:

 • Bruto: 1000 gram
 • Netto: 800 gram (Dit betekent 20% glacering)

De maatgeving van de diverse soorten garnalen wordt als volgt weergegeven:

 • Voor alle garnalen zonder kop, met schaal (HLSO - Headless Shell On) geldt een maataanduiding (= sortering) per lbs. (= 454 gr.)
  Dus Garnalen 16/20 z/kop IQF geeft aan dat er zich per 454 gram 16 tot 20 stuks garnalen zonder kop bevinden.
 • Voor alle garnalen met kop, met schaal (HOSO - Head On Shell On) geldt een maataanduiding (= sortering) per kilogram.
  Dus Garnalen 16/20 met kop IQF geeft aan dat er zich per 1000 gram 16 tot 20 stuks garnalen met kop en schaal bevinden.

Real count of frozen count

Er is nog een duidelijk verschil in aantallen per lbs of kilogram indien de garnalen Real Count of Frozen Count ingepakt zijn. Indien de garnalen Real Count zijn, wil dat zeggen dat zij voor het invriezen eerst afgeteld zijn per 454 gr. of per kilogram en vervolgens ingevroren met een bepaald glaceringspercentage bijv: 20%

Indien de garnalen Frozen Count zijn, wil dat zeggen dat zij eerst ingevroren zijn met bijv. een glacering van 20% en vervolgens afgeteld zijn per 454 gr. of per kilogram.

Real Count garnalen zijn doorgaans iets duurder in prijs dan de Frozen Count garnalen, maar U krijgt ook meer (ontdooide) waar voor uw geld.

Thans worden praktisch alle garnalen zowel Black Tigers (zeewatergarnalen) als de Fresh Waters (zoetwatergarnalen) gecultiveerd in kweekbassin’s. Een andere term daarvoor is farmed/cultivated. Het grootse producerende land op dit moment is Bangladesh. Andere producerende landen zijn o.a. Thailand, Indonesie, India en Vietnam. Er zijn ook nog ‘echte’ Wilde Zee Tijgers verkrijgbaar, maar deze liggen op een fors hoger prijsniveau. Deze garnalen worden op zee gevangen en ingevroren.

Enkele afkortingen:

 • HOSO - Head On Shell On - Hele Rauwe garnalen met kop en schaal
 • HLSO - HeadLess Shell On - Rauwe garnalen zonder kop, met schaal
 • HLSO EP - HeadLess Shell On Easy Peel - Deze garnalen zijn op de rugzijde ingesneden, zodat zij makkelijker te pellen zijn na bereiding
 • PTO Raw - Peeled Tail On - Rauwe gepelde garnalen met staart, niet ontdarmd
 • CPDTO - Cooked Peeled Devined Tail On - Deze garnalen zijn gekookt, gepeld en ontdarmd, met staart
 • P&D (PND) - Peeled and Devined - Rauwe gepelde garnalen, ontdarmd, zonder staart

Garnalen worden in allerlei mogelijke variaties op de markt gebracht, zoals boven gespecificeerd, maar ook als:

 • garnalenspiezen
 • gepaneerde garnalen (torpedo’s en butterfly gesneden)
 • in filo deeg (loempiavel)

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

08 Sep, 2023

Het is eindelijk weer de tijd van het jaar waarin we kunnen genieten van de smaakvolle lekkernijen die de zee ons biedt, en een van onze favorieten zijn de Bouchot mosselen.

02 Mar, 2023

Niet zomaar een kreeft, maar Oosterschelde kreeft

02 Mar, 2023

Business Class Op zeer regelmatige basis vertelt Marcel van Breda – directeur van Schmidt Zeevis Rotterdam - in het programma Business Class over vis en visgerelateerde onderwerpen.

01 Mar, 2023

Alleen het beste is goed genoeg!

28 Feb, 2023

De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

22 Feb, 2023

Cook Like a Chef
Onder andere Jonnie Boer***, Jacob Jan Boerma***, Soenil Bahadoer en Erik van Loo in jouw keuken!