De Veelzijdigheid van Skrei Kabeljauw
Mølje Recept:
Ingrediënten:
- 500 g verse skrei kabeljauwfilets
- Lever van de skrei (ongeveer 100 g)
- Kuit van de skrei (ongeveer 100 g)
- 1 liter water
- 2 uien, fijngehakt
- 3 aardappelen, in blokjes gesneden
- 2 wortels, in plakjes gesneden
- 1 prei, in ringen gesneden
- 1 bosje peterselie, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Instructies:
1. Spoel de skrei kabeljauwfilets, lever en kuit af onder koud water en dep ze droog.
2. Snijd de filets in stukken van ongeveer 5 cm.
3. Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan en voeg uien, aardappelen, wortels en prei toe.
4. Laat het geheel sudderen tot de groenten zacht zijn.
5. Plaats voorzichtig de gesneden skrei kabeljauwfilets in de pan en laat dit 5-7 minuten koken, of tot de vis gemakkelijk uit elkaar valt.
6. Maak de lever schoon, snij dit in kleine stukjes en gaar dit in heet water (dit mag niet koken).
7. Rol de kuit strak op in vershoudfolie en laat het een uur in heet water rusten, snijd het daarna in plakjes.
8. Voeg zout en peper naar smaak toe en bestrooi de mølje met verse peterselie.
9. Schep de mølje met skrei-lever en kuit in diepe borden en serveer het warm.
Mølje met skrei-lever en kuit wordt vaak geserveerd met vers brood, aardappelen of gekookte eieren. De toevoeging van de lever en kuit geeft heel veel smaak aan dit traditionele Noorse gerecht.
Het skrei-seizoen biedt echter nog veel meer mogelijkheden dan alleen mølje. De filets zijn natuurlijk op veel verschillende manieren te bereiden, denk aan: garen in de oven, grillen, bakken, pocheren of stomen.
De kuit van de skrei, kan op diverse manieren worden gebruikt. Traditioneel kan het vers worden verwerkt, maar moderne technieken, zoals het zouten en drogen, brengen een geheel nieuwe smaakdimensie naar boven. Bottarga Boreale, bijvoorbeeld, zout de kuit en laat deze 15 weken buiten drogen, wat resulteert in een product dat perfect kan worden geschaafd en als topping over verschillende gerechten kan worden gebruikt.
Ook in andere delen van de wereld wordt de skrei op creatieve wijze benut. De lever kan worden geflambeerd, verwerkt tot paté en wordt vaak geconsumeerd als levertraan vanwege de gezondheidsvoordelen.
In Japan zijn ze enorm fan van verschillende soorten kuit. Hier wordt de kuit vaak bij rijst gegeten of als garnering gebruikt voor sushi.
Met deze eindeloze manieren om skrei te gebruiken zonder iets te verspillen, is het geen wonder dat chef-koks over de hele wereld zich verheugen op het starten van het skrei-seizoen. Of je nu kiest voor een klassiek gerecht als mølje of de kuit op een innovatieve manier bereidt, skrei biedt een unieke zachte smaak. Dus duik in het seizoen, ontdek de veelzijdigheid van skrei en geniet van deze heerlijke lekkernij!
Andere nieuwsitems
Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.