Ruim assortiment en aanbiedingen
Gratis bezorging vanaf € 99,50
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
 • Webwinkel
 • Ons verhaal
 • De winkel
 • Winkel open tot 18:00
  04 Jul, 2022

  Longline visserij

  Longlining
  Longlining is een Engelse benaming voor lijnenvisserij, een zeer oude vistechniek.

  Longline visserij

  Longlining is een Engelse benaming voor lijnenvisserij. De lijnenvisserij is een zeer oude vistechniek, voornamelijk toegepast in de wateren rond Schotland, Engeland en Ierland en noordelijker bij Noorwegen. Bij grote uitzondering passen Engelse vissers deze methode ook toe op de Noordzee.
  Middels de lijnenvisserij wordt er gevist op onder andere haai, leng, rog, zeepaling, kabeljauw en heilbot. De door Schmidt Zeevis aangeboden schelvis, skrei kabeljauw en heilbot zijn lijngevangen.

  Vistechniek

  Met de vistechniek longlining wordt de vis gevangen door middel van haken en lijnen. De vis eet het aan de haak bevestigde aas en zwemt zich vervolgens vast aan de haak. Na enige tijd worden de lijnen met de gevangen vis aan boord gehaald.

  Longlining wordt op verschillende manieren toegepast. Er kan gevist worden met de haak en het aas eraan op de bodem, boven de bodem hangend of drijvend. De soort vis die gevangen wordt is afhankelijk van de plek van het aas en de grootte van de haak. Hoe groter de haak, hoe groter de vis is die gevangen wordt. Longlining kan het hele jaar door en 24 uur per dag beoefend worden. De techniek is zeer arbeidsintensief, ondanks de automatisering. Het aantal haken aan de lijn is hoog en iedere haak moet voorzien worden van aas. Een schip kan ongeveer per dag 25.000 tot 40.000 haken weg schieten, afhankelijk van de grootte van het schip en de lijnen.

  Foto: © Ecomare, Oscar Bos

  Andere nieuwsitems

  Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

  28 Feb, 2023

  De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

  22 Feb, 2023

  Cook Like a Chef
  Onder andere Jonnie Boer***, Jacob Jan Boerma***, Soenil Bahadoer en Erik van Loo in jouw keuken!

  03 Feb, 2023

  Schmidt’s Keuze is een verantwoorde visie en maakt deel uit van ons MVO-beleid.

  03 Feb, 2023

  Purse seining visserij

  03 Feb, 2023

  Staandwant visserij

  03 Feb, 2023

  Spanvisserij