Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Winkel open tot 18:00
04 Jul, 2022

Longline visserij

Longlining is een Engelse benaming voor lijnenvisserij, een zeer oude vistechniek.

Longline visserij

Longlining is een Engelse benaming voor lijnenvisserij. De lijnenvisserij is een zeer oude vistechniek, voornamelijk toegepast in de wateren rond Schotland, Engeland en Ierland en noordelijker bij Noorwegen. Bij grote uitzondering passen Engelse vissers deze methode ook toe op de Noordzee.

Middels de lijnenvisserij wordt er gevist op onder andere haai, leng, rog, zeepaling, kabeljauw en heilbot. De door Schmidt Zeevis aangeboden schelvis, skrei kabeljauw en heilbot zijn lijngevangen.

Vistechniek
Met de vistechniek longlining wordt de vis gevangen door middel van haken en lijnen. De vis eet het aan de haak bevestigde aas en zwemt zich vervolgens vast aan de haak. Na enige tijd worden de lijnen met de gevangen vis aan boord gehaald.

Longlining wordt op verschillende manieren toegepast. Er kan gevist worden met de haak en het aas eraan op de bodem, boven de bodem hangend of drijvend. De soort vis die gevangen wordt is afhankelijk van de plek van het aas en de grootte van de haak. Hoe groter de haak, hoe groter de vis is die gevangen wordt. Longlining kan het hele jaar door en 24 uur per dag beoefend worden. De techniek is zeer arbeidsintensief, ondanks de automatisering. Het aantal haken aan de lijn is hoog en iedere haak moet voorzien worden van aas. Een schip kan ongeveer per dag 25.000 tot 40.000 haken weg schieten, afhankelijk van de grootte van het schip en de lijnen.

Foto: © Ecomare, Oscar Bos

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

08 Sep, 2023

Het is eindelijk weer de tijd van het jaar waarin we kunnen genieten van de smaakvolle lekkernijen die de zee ons biedt, en een van onze favorieten zijn de Bouchot mosselen.

02 Mar, 2023

Niet zomaar een kreeft, maar Oosterschelde kreeft

02 Mar, 2023

Business Class Op zeer regelmatige basis vertelt Marcel van Breda – directeur van Schmidt Zeevis Rotterdam - in het programma Business Class over vis en visgerelateerde onderwerpen.

01 Mar, 2023

Alleen het beste is goed genoeg!

28 Feb, 2023

De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

22 Feb, 2023

Cook Like a Chef
Onder andere Jonnie Boer***, Jacob Jan Boerma***, Soenil Bahadoer en Erik van Loo in jouw keuken!