Boomkor visserij
Boomkorvisserij
De boomkorvisserij is de vismethode die in Nederland door het overgrote deel van de vloot wordt beoefend.
Visbestekken
De boomkorvisserij vindt voornamelijk plaats in de Noordzee, Het Kanaal, Ierse Zee, Golf van Biskaje en in het Skagerrak. Met de boomkor wordt vooral gevist op de platvissoorten schol, tong, schar, tarbot en griet. Daarnaast levert deze methode een bijvangst op van onder andere kabeljauw, rog, wijting, poon, mul, zeeduivel, tongschar en wulk.
Vistechniek
De boomkorvisserij is een zeer oude vorm van visserij. Reeds eeuwen geleden werd gevist met verschillende typen netten die door middel van een stevige boomstam werden opengehouden. Vandaar de benaming boomkor. De kor is het sleepnet. Tegenwoordig heeft de boomstam plaats gemaakt voor een lange stalen pijp. Aan de uiteinden hiervan zijn zogenaamde sloffen bevestigd die ervoor zorgen dat de boom en het net op de gewenste hoogte boven de zeebodem blijven en daarmee wordt tegelijkertijd de weerstand met de bodem vermindert.
Aan de sloffen zitten de boven- en onderpees bevestigd waaraan het net is bevestigd. Ook aan de sloffen zitten verschillende kettingen bevestigd die voor de onderpees over de zeebodem slepen en ervoor moeten dienen dat de platvis uit het zand opschrikt. De platvis graaft zich in het zand in en wanneer ze opschrikken komen uit de grond en komen terecht in het net. De kettingen worden daarom wekkerkettingen genoemd. Het gewicht van de kettingen bedraagt 25 procent van het totale gewicht van het tuiggewicht.
Bij de boomkorvisserij hangt zowel aan bakboord- als aan stuurboord van de kotter een net in het water aan de gieken. Er wordt dus met twee netten tegelijkertijd gevist. Tijdens het vissen staan de gieken horizontaal boven het water
Motorvermogen
De boomkorvisserij kent succes omdat de techniek zware wekkerkettingen toelaat. Bij een net dat wordt opengehouden door scheerborden is het aantal wekkers gelimiteerd; bij een te groot aantal of een zwaarder gewicht van de wekkers wordt de netopening kleiner en daalt de vangst. De boomkor kent dit nadeel niet.
De vangst van met name tong neemt duidelijk toe bij gebruik van een groter aantal wekkerkettingen.
Omdat er met zwaarder tuig meer gevist kan worden is de Nederlandse kottervloot in het verleden met steeds krachtigere schepen en dus ook zwaardere vistuigen gaan vissen.
Foto: © Ecomare, Oscar Bos
Andere nieuwsitems
Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.