Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Winkel open tot 18:00
03 Feb, 2023

Enkelvoudige trawlvisserij

Enkelvoudige trawlvisserij

Enkelvoudige trawlvisserij

Enkelvoudige trawlvisserij is visserij met één trawlnet, voortgetrokken door een schip. Het net wordt open gehouden door zogenaamde scheerborden, die aan de zijkanten van het net en vislijnen zijn bevestigd. Wanneer het schip zich verplaatst in het water scheren de borden naar buiten toe waardoor het net in horizontale richting wordt opengetrokken. Deze techniek wordt gebruikt voor het vangen van platvis.

De Nederlandse visserman gebruikt bij het vangen van rondvis als kabeljauw, wijting, makreel en haring een ander net, maar de techniek blijft hetzelfde. Het net van de rondvistrawl heeft ook een trechtervorm, maar de bovenzijde van de trechter is langer en steekt ver voor de onderzijde van het schip uit. Het net wordt ook opengehouden door de scheerborden.

Rondvistrawl is net even anders is dan platvistrawl. Wanneer rondvis verstrikt dreigt te raken in de netten, zwemmen de vissen naar boven om te ontkomen. Omdat de trechterzijde aan de bovenzijde langer is, kan de rondvis niet ontkomen.

Foto: © Ecomare, Oscar Bos

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

08 Sep, 2023

Het is eindelijk weer de tijd van het jaar waarin we kunnen genieten van de smaakvolle lekkernijen die de zee ons biedt, en een van onze favorieten zijn de Bouchot mosselen.

02 Mar, 2023

Niet zomaar een kreeft, maar Oosterschelde kreeft

02 Mar, 2023

Business Class Op zeer regelmatige basis vertelt Marcel van Breda – directeur van Schmidt Zeevis Rotterdam - in het programma Business Class over vis en visgerelateerde onderwerpen.

01 Mar, 2023

Alleen het beste is goed genoeg!

28 Feb, 2023

De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

22 Feb, 2023

Cook Like a Chef
Onder andere Jonnie Boer***, Jacob Jan Boerma***, Soenil Bahadoer en Erik van Loo in jouw keuken!