Ruim assortiment en aanbiedingen
Gratis bezorging vanaf € 99,50
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
 • Webwinkel
 • Ons verhaal
 • De winkel
 • Winkel open tot 18:00
  12 Oct, 2022

  Snurrevaad visserij

  Snurrevaad visserij.

  Snurrevaad visserij

  De snurrevaad visserij ofwel onder de Nederlandse vissers snorren/snurren genoemd, is een vorm van kustvisserij. Een moderne variant op deze techniek wordt flyshooten genoemd. Als er in de tekst gesproken wordt over snurrevaad zal dit ook betrekking hebben op het flyshooten. Deze manier van vissen wordt voornamelijk toegepast door Deense en Schotse vissers. Ook de Nederlandse vissers beginnen deze manier van vissen steeds meer te waarderen en zien er toekomst in. Schol en schar behoren evenals poon en mul tot de doelsoorten waarop gevist wordt.

  Vistechniek

  De visser sluit een groot stuk zeebodem af door lange lijnen, ook wel zegentouwen genoemd, en een net. Deze lijnen worden vervolgens naar het schip gehaald. De lijnen rollen over de bodem en veroorzaken stofwolken. De vis wordt door de touwen opgejaagd en in het net gedreven.
  Snurrevaad visserij is alleen effectief bij voldoende daglicht.

  Bij voldoende daglicht kunnen de vissen de lijnen ofwel zegentouwen zien en dat is bevorderlijk voor het vangstpercentage. Dit betekent dat snurrevaad niet in het donker kan worden toegepast. In de winter, wanneer de dagen kort zijn, zal deze vistechniek minder zijn vruchten afwerpen dan in de zomer, wanneer de dagen lang zijn.
  Snurrevaad visserij boekt de beste resultaten in vlakke, zanderige zeegebieden zonder obstakels. Daarom wordt er veelal gevist in Het Kanaal, De Oostzee en bepaalde delen van de Noordzee.

  Flyshooten

  Zoals eerder genoemd is flyshooten de moderne variant van snurrevaad. Hierbij schiet de visser eerst een vislijn weg waaraan een boei is bevestigd. Het schip stoomt met een omtrekkende beweging weg van de boei en tegelijkertijd wordt de vislijn gevierd en wordt het net weg geschoten. Wanneer het schip weer bij de boei komt wordt de vislijn die aan de boei zit binnengehaald en wordt door middel van haspels de lijnen met daaraan het net naar het schip gehaald.
  Met trots presenteren de flyshoot-vissers de folder 'Flyshooten; het sleutelwoord voor kwaliteit en duurzaam!' Flyshoot-vissers bundelen hun krachten en werken samen aan een gezonde vissector, voor nu en in de toekomst! 

  Het grote verschil tussen flyshoot en snurrevaad is: een flyshooter houdt zichzelf doormiddel van de scheepsschroef in positie en de snorder gaat voor anker.

  Duurzaamheid

  Snurrevaad is een milieuvriendelijke methode en wel om de volgende redenen;

  • Energieverbruik is laag.
  • Onderhoudskosten zijn laag.
  • Uitstekende kwaliteit vis omdat er weinig tot geen vuil wordt gevangen waardoor de vis kan beschadigen en omdat het een langzame vistechniek is komt de vis vaak pas op het einde van de trek in het net terecht waardoor de beschadiging gering blijft.
  • De vis leeft nog wanneer het aan boord komt.
  • Weinig tot geen bodemberoering.
  • Weinig tot geen bijvangst en/ of discards.
  • De hogere kwaliteit vis van de snurrevaad visserij vertaalt zich in goede en hoge prijzen op de visafslagen.

  Andere nieuwsitems

  Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

  28 Feb, 2023

  De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

  22 Feb, 2023

  Cook Like a Chef
  Onder andere Jonnie Boer***, Jacob Jan Boerma***, Soenil Bahadoer en Erik van Loo in jouw keuken!

  03 Feb, 2023

  Schmidt’s Keuze is een verantwoorde visie en maakt deel uit van ons MVO-beleid.

  03 Feb, 2023

  Purse seining visserij

  03 Feb, 2023

  Staandwant visserij

  03 Feb, 2023

  Spanvisserij