Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Winkel open tot 18:00
12 Mar, 2022

Kaviaar, eet je niet. Kaviaar geniet je!

De vraag naar kaviaar blijft groot. En de kweek kaviaar biedt een uitkomst.

‘Kaviaar eet je niet. Kaviaar geniet je’.

Dit is de gevleugelde uitspraak van Jacobus Toet. Er zijn boeken vol geschreven over het zwarte goud “kaviaar”. De traditie o.a. bij de Tsaren in Rusland was vooral royaal kaviaar aanbieden tijdens elke gelegenheid. Des te meer kaviaar, des te belangrijker de gasten zich voelden. De eerste kaviaar eters waren Perziërs en die geloofden er heilig in, dat kaviaar hun uithoudingsvermogen en hun potentie zou verbeteren. De naam Kaviaar is afkomstig van het Perzische woord Khag-avar.

Nog maar 7 ton beschikbaar

De laatste 20 jaar is de productie van kaviaar dramatisch teruggelopen. Was de wereld productie in 1988 nog 2400 ton. Tien jaar later is die geslonken tot 240 ton. In 2006 is er nog maar 14 ton (legaal) beschikbaar. Voor 2008 zelfs maar 7 ton. De steur, die de eitjes (kaviaar) levert wordt aan alle kanten bedreigd. Het voornaamste leefgebied van de Steur is de Kaspische Zee. Door de vervuilde kuststroken en rivieren door de kool- en staalindustrie in het noordelijke gedeelte, van de daar ondiepe, Kaspische Zee (20 meter diep) en de delta van de Wolga visten de Russische vissers tot in de tachtiger jaren in de schone kuststrook van Iran (80 meter diep) van de Kaspische Zee totdat hierop een verbod kwam. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 loopt er veel mis en is de controle ver te zoeken. De ingestelde quota zou er voor moeten zorgen, dat de Steur niet uitsterft. De kaviaar is al lang voor 80% in handen van stropers en illegale handel (die soms ook nog onder één hoedje spelen met corrupte inspecteurs). Per 1 augustus 2007 is er een wet, die de handel in Steur in Rusland verbiedt. Onlangs is er in Moskou door 100 politie agenten 1,833 ton illegale kaviaar in beslag genomen in de detailhandel.

Slimme kweek methoden

De vraag naar kaviaar blijft groot. En de kweek kaviaar biedt een uitkomst. Een reden voor Jacobus Toet om acht jaar geleden ook in te zetten op de kweekkaviaar Caviar d’Aquitaine, die in Frankrijk uniek is vanwege haar gastronomische oorsprong uit de regio van de riviermonding de Gironde. De slimme kweekmethoden (verbeterde voeding en wegnemen stress) zorgen ervoor dat er een top product ontstaat. De vraag naar kweekkaviaar is dusdanig groot, dat Frankrijk niet aan de behoefte van Jacobus Toet kan voldoen. Om de beste Baeri Kaviaar afkomstig van de Siberische steur te kunnen bemachtigen is de hele wereld door Jacobus Toet afgereisd.

Chinese Caviar

De grootste kwekerij is gebouwd in China, waar 18 soorten Steur worden gekweekt. Dankzij de natuurlijke ligging met veel zonlicht en een overvloed aan schoon water met een constante temperatuur en samenstelling uit onderliggende bronnen, groeien de vissen hier op tot exemplaren van gemiddeld 40 kg, die ongeveer 8 kg kaviaar opleveren. Naar Iraanse tradities is door Iraanse experts de kweekmethoden opgezet. De eerste soort - de Royal Chinese Asetra – is nu in Nederland verkrijgbaar. De smaak ten opzichte van de Baeri kaviaar is veel zilter. De kenners zullen hierin meer wilde kaviaar herkennen. In 2008 zullen er een aantal nieuwe kweeksoorten aan het assortiment worde toegevoegd. Als primeur in 2008 wordt de gekweekte Beluga verwacht. Het samengaan in 2006 van Jacobus Toet en wijnhandelaar Winston van Eijkelenborg van W&S Company heeft ervoor gezorgd, dat de kennis over kaviaar behouden blijft en de continuïteit gewaarborgd is.

Jacobus Toet zelf blijft betrokken bij de onderneming als adviseur, zijn dochters en schoonzoon vormen het management.. Jacobus (70 jaren jong) blijft als ambassadeur van het bedrijf zijn kennis en ervaring inzetten om de aandacht voor dit prachtige product levendig te houden. Het aanhoren van zijn verhalen is op zich al een feestje. Op zijn visitekaartje staat dan ook: caviarist. Schmidt Zeevis levert aan de restaurants alle soorten Jacobus Toet kaviaar.

Genieten van Kaviaar

Kaviaar is kuit van de steur. Alleen in de Kaspische Zee voelt de steur zich tegenwoordig nog thuis, waarvan de kaviaar gevangen voor de kust van Iran (Perzië) algemeen beschouwd wordt als beste kwaliteit. Hoe groter de korrels en hoe lichter de kleur, hoe hoger de prijs. Dit terwijl de smaak nagenoeg niet verschilt. In seizoen 2007 en 2008 is er slechts 7 ton kaviaar beschikbaar. 15% sevruga, 80% Asetra en 5% Beluga.

Deze productinformatie pagina kwam mede tot stand dankzij Jacobus Toet.

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

08 Sep, 2023

Het is eindelijk weer de tijd van het jaar waarin we kunnen genieten van de smaakvolle lekkernijen die de zee ons biedt, en een van onze favorieten zijn de Bouchot mosselen.

02 Mar, 2023

Niet zomaar een kreeft, maar Oosterschelde kreeft

02 Mar, 2023

Business Class Op zeer regelmatige basis vertelt Marcel van Breda – directeur van Schmidt Zeevis Rotterdam - in het programma Business Class over vis en visgerelateerde onderwerpen.

01 Mar, 2023

Alleen het beste is goed genoeg!

28 Feb, 2023

De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

22 Feb, 2023

Cook Like a Chef
Onder andere Jonnie Boer***, Jacob Jan Boerma***, Soenil Bahadoer en Erik van Loo in jouw keuken!