Ruim assortiment en aanbiedingen
Elke dag meer dan 133 soorten verse vis.
Winkel open tot 18:00
15 Sep, 2023

Platte Zeeuwse Oesters Zijn Weer in Seizoen!

Het is weer die tijd van het jaar waarin liefhebbers van zeevruchten reikhalzend uitkijken naar een van de meest gewilde lekkernijen uit de zee: de Zeeuwse platte oester.

Het is weer die tijd van het jaar waarin liefhebbers van zeevruchten reikhalzend uitkijken naar een van de meest gewilde lekkernijen uit de zee: de Zeeuwse platte oester. Deze elegante schelpdieren zijn niet alleen een culinaire traktatie, maar ze hebben ook een rijke geschiedenis en een toekomst vol duurzame uitdagingen.

Een Historische Delicatesse: De Zeeuwse Oester

In de Zeeuwse wateren gedijen twee soorten oesters: de creuse oester (Gras ostrea gigas) met zijn grillige ovale schelpen en de Zeeuwse platte oester (Ostrea édulis) met zijn kenmerkende gladde, ronde schelpen. De oorsprong van de Nederlandse oesterkweek gaat terug tot de 19e eeuw, toen de Franse bioloog Victor Coste zijn innovatieve kweekmethode introduceerde. Hij gebruikte gekalkte dakpannen om oesterbroed te kweken, en deze methode vond al snel navolging bij Nederlandse oesterkwekers.

Doorzettingsvermogen Ondanks Uitdagingen

De Zeeuwse oesterindustrie heeft door de jaren heen veel obstakels overwonnen. Streng winterweer en ziekte-uitbraken hebben de sector uitgedaagd. Toch bleven Zeeuwse oesterkwekers volharden. Ze experimenteerden met verschillende oestersoorten, waaronder de Japanse oester, die later bekend werd als de Zeeuwse oester vanwege zijn succesvolle groei in de Oosterschelde.

Duurzaamheid en Toekomst

Vandaag de dag worden Zeeuwse oesterkwekers geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals klimaatverandering en de bedreiging van de oesterboorder.

In maart 2023 sloegen belanghebbenden in de Oosterschelde de handen ineen en sloten een intentieovereenkomst om de natuur te versterken en de oesterhandel nieuw leven in te blazen. Innovatieve technieken zoals kweek op tafels en hangcultuur worden onderzocht, evenals de aanleg van oesterriffen als golfbrekers.

Oesterkweek wordt erkend als een duurzame praktijk, onze oesterkweker Jacques Pols die het BIO-certificaat bezit (door de overheid gegeven) heeft een kleine CO2-voetafdruk. De samenwerking tussen verschillende belanghebbenden en organisaties stimuleert de vernieuwing van de oesterteelt en draagt bij aan de bescherming van de natuur in de Zeeuwse wateren.

Dus, waar wacht je nog op? Laat het oesterseizoen beginnen en proef de prachtige smaak van Zeeuwse platte oesters, een symbool van doorzettingsvermogen, geschiedenis en duurzaamheid.

Andere nieuwsitems

Bekijk hier de meest recente nieuwtjes.

08 Sep, 2023

Het is eindelijk weer de tijd van het jaar waarin we kunnen genieten van de smaakvolle lekkernijen die de zee ons biedt, en een van onze favorieten zijn de Bouchot mosselen.

02 Mar, 2023

Niet zomaar een kreeft, maar Oosterschelde kreeft

02 Mar, 2023

Business Class Op zeer regelmatige basis vertelt Marcel van Breda – directeur van Schmidt Zeevis Rotterdam - in het programma Business Class over vis en visgerelateerde onderwerpen.

01 Mar, 2023

Alleen het beste is goed genoeg!

28 Feb, 2023

De garnalenvisserij wordt uitgeoefend langs de kust van de Noordzee en de Waddenzee.

22 Feb, 2023

Cook Like a Chef
Onder andere Jonnie Boer***, Jacob Jan Boerma***, Soenil Bahadoer en Erik van Loo in jouw keuken!